portada de Diccionari del catarisme i les heretgies meridionals

René Nelli

Diccionari del catarisme i les heretgies meridionals

Colección: Alexandria 1
Traducción de Esteve Serra
Páginas: 279
Formato: 14,8 x 20,5 cm
Encuadernación: Rústica
ISBN: 978-84-7651-909-7
Año aparición: 1.997

Precio sin IVA: 15,38€
Precio con IVA: 16,00€

René Nelli, el conegut especialista en el món dels càtars i els trobadors, ha elaborat en aquest diccionari un panorama subjugant dels corrents de pensament heterodoxos que han travessat Occitània (amb ressons a tota Europa) al llarg dels segles, amb especial atenció al catarisme.
Gràcies a l’erudició i a l’amena escriptura de Nelli, aquest Diccionari esdevé una apassionant novel·la d’aventures de l’esperit» alhora que una obra de lectura obligada per a conèixer en profunditat el fenomen del catarisme.

Les terres d’Occitània, per les circumstàncies històriques, pel fet d’ésser un passadís, un lloc de pas on s’han trobat molts pobles i civilitzacions del nord i del sud d Europa, han estat sempre obertes a la inquietud intel·lectual i la seva gent ha mostrat un gust constant per la independència del pensament i la llibertat, l’ardidesa fins i tot, moral, unides a la tolerància i a la necessitat d’imaginar, que en ells es concilia fecundament amb el culte a la raó. Des de l’arrianisme, introduït pels visigots cl segle V, fins a la «Religió de la humanitat» d’Auguste Comte, passant pel moviment valdès, la Càbala, l’amor cortès, els templers, la francmaçoneria, la Rosa-Creu, el calvinisme i, sobretot, el catarisme, Occitània ha estat terra acollidora de corrents herètics, o almenys heterodoxos, i de sistemes de pensament d’un alt grau d’utopia o de misticisme, tots els quals constitueixen altres tants capítols del que René Nelli anomena «una novel·la d’aventures de l’esperit».

Aquesta «novel·la» és recollida en el present diccionari, que permet al lector de circular fàcilment pet l’interior de tots aquests moviments i de tot allò que pogué tenir-hi influència, mantenir lii alguna relació interna, o simplement mostrar, com ells, una independència d’esperit de vegades fructífera i sempre agosarada: el Diccionari de Nelli repassa en certa manera tota la història espiritual d’Occitània, a través dels corrents heterodoxos que la travessaren. Exposició de llurs conceptes fonamentals, de llur simbolisme i litúrgia, però també evocació dels seus principals representants i del seus escenaris destacats, quan n’hi ha hagut. Aquesta obra precisa i preciosa, amena i estimulant, insòlita en molts aspectes, és de lectura obligada per a conèixer en profunditat el fenomen del catarisme i situar-lo en el seu context històric, geogràfic i doctrinal.

Comprar en: